Sık Sorulan Sorular

1- Bu kurs güzel konuşabilmek için yeterli mi?
Kursta size verilen tüm uygulamaları düzgün yaparsanız, ömür boyu yapmanız gereken egzersizleri uygularsanız, sizden istenen küçük ödevleri yerine getirirseniz bu kursun sonunda ortaya çıkan farkı kendiniz de çok rahat görürsünüz.
2- Ben iş hayatımda daha iyi konuşabilmek için gelmek istiyorum. Doğru “konuşma kursu” bu mu?
Evet, bu kursumuz iş hayatında ve sosyal yaşamda kendini daha iyi ifade edebilmek, daha başarılı sunumlar yapabilmek isteyen katılımcılar içindir.
3- Eğitimlere hangi eğitmenler katılıyor?
Eğitmen kadromuzun tamamı Şehir ve Devlet Tiyatroları sanatçılarıdır. Her biri çok deneyimli tiyatro sanatçısı ve eğitmenlerdir.

Eğitim İçeriğimiz

Eğitim Seminerlerimiz:

Her hafta periyodik olarak düzenlenen eğitim seminerlerimiz 5 saat süreli olup, katılımcılara eğitim sertifikası verilmektedir.

Hitabet

Nutuk Nedir – Hatip Nedir – Nutuk Nasıl Hazırlanır

SÖYLEV; dinleyicilere belli bir fikri, bir duyguyu aşılamak için söylenen uzunca sözlere denir Nutuk aynı anlamdadır Söylevin insanlar üzerinde etkisi büyüktür Sönmüş heyecanları diriltir; yenilmiş orduları zafere ulaştırır; kaybedilmiş dâvaları kazandırır; halk topluluklarına ülküler aşılar, görüşleri aydınlatır Söylev; heyecanlandırarak bir fikri aşılamaktır.

Beden Dili

Sözsüz iletişim, konuşulan dilin dışında, jestler, mimikler ya da diğer dilsel olmayan işaretler aracılığıyla ifade edilen iletim biçimlerini kapsar. Günlük iletişimin önemli bir kısmı sözsüz iletişime dayanır. Sözsüz iletişimde bilginin iletimi kültüre bağlı değişiklikler gösterdiği gibi, cinsiyete bağlı olarak da değişebilir.
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.

Vurgu

Vurgunun yanlış yere kaymasıyla ortaya çıkar. Vurgu, söze değer katar; dinleyicinin dikkatini çekerek anlamın kavranmasını kolaylaştırır; sesi, söyleyişi, sözdeki ezgiyi canlandırır. Vurgusuz bir konuşmada anlam yeterince belirmez ya da gereken etki sağlanamaz.
Vurgu yanlışlığı, anlamı değiştirebilir. Dilin en karmaşık ve keşfedilemeyen gizemlerinden biri olan vurgu konusunda var olan kurallar, şu ana kadar bütünüyle ortaya konulamamıştır.

Soluk Noktalamaları

KONUŞMA ESNASINDA YAPACAĞIMIZ SOLUK NOKTALAMALARINA İLİŞKİN KURALLAR

a) Durak ve soluğun mutlaka gerekli olduğu durumlar:
Her paragraf arasında, bölüm başlarında sonlarında, bölümler arasında.
Tırnak içinde yazılan başkasına ait olan sözlerden önce ve sonra
Örnek: “Bana geldi, —- “kendimi çalışmaya adadım.”—- dedi.
Herhangi bir sorudan sonra veya cevaptan sonra
Örnek: Niçin daha çok çalışmayalım?—- İstersek bunu başarabileceğimizi biliyoruz. Örnek: Çocuk zeki miydi dersiniz?—- Evet çocuk zekiydi.—-Bunu biliyoruz.
b)Durak ve soluğun şart olmadığı ancak mümkün olduğu durumlar:

Sesin Nitelikleri

İYİ BİR KONUŞMA SESİNİN NİTELİKLERİ

“Kişiliğiniz sesinizde gizlenmiştir.”
İnsan kişiliğinin bazı yönlerini en iyi ses, ele verir. Öğretmenlik ve askerlik bu konuda özel bir önem ve dikkat gerektiren mesleklerdir.
İyi bir konuşmanın özellikleri şunlardır:
İşitilebilirlik: Konuşurken, sesin, bütün dinleyiciler tarafından rahatlıkla işitilebilmesidir.

Fonetik

Söyleyiş Diksiyon Fonetik
Güzel ve etkili konuşmada diksiyon (söyleniş-telaffuz-pronounciation) yani seslerin doğru çıkarılması son derece önemlidir. Fonetik bilgisi seslerin çıkarılışını inceler. Diksiyon ise buna ek olarak daha geniş bir kapsamda, ses organlarının doğru sesleri çıkarabilecek şekilde eğitilmeleri üzerinde odaklanır. Bu yönüyle diksiyon önemli ölçüde fonetiğe dayanır. Ancak biz bu bölümde konunun fonetik yönü üzerinde ayrıntılı durmayacağız.Türkiye’de seslerin çıkarılmasında yörelere göre farklılık vardır. Ancak güzel seslendirmede daha çok İstanbul ağzı esas alınır.

Diksiyon Nedir ?

Diksiyon, konuşulan dilin incelenmesi ve kullanılması. Fonetik sesleri veya fonemleri inceler; diksiyon ise konuşma sanatı ve tekniği olarak fonetiği tamamlar.
Bir şiiri, bir nutku, bir piyesteki rolü söylemek, okuma tarzını belirten “diksiyon” denilen sanat, konuşma organlarının, yatkın veya çalışmayla işlek hale gelmiş olmasını gerektirir.
Diksiyonun çeşitli bölümleri vardır: heceleri belirtme, telaffuz, noktalama, ses perdesini ayarlama, inşat. Bazen ton ve tarz bakımından suniliğe kaçan, bazen günlük konuşma diline, gerçek söyleyişe yaklaşan diksiyon, edebiyat ve tiyatro anlayışıyla bağlantılı olarak gelişmiştir. Türkçenin özellikleri, doğru nefes almak, sesin etkili kullanımı, vurgu, tonlama, ulama, durak, sık yapılan yanlışlar diksiyonun alt başlıklarıdır.